Yüzey suyundan içme suyu üretilmesi
Bu sayfada, bir içme suyu arıtma prosesine ait açıklamayı bulacaksınız. Tüm proses basamakları numaralandırılmış olup, aşağıdaki içme suyu prosesinin şematik temsilinde kullanılan numaralara karşılık gelmektedir.
a: Önfiltrasyon
- Suyun, yüzey suyu veya yeraltı suyu kaynağından alınması ve depolanması. Yeraltı suyunun havalandırılması ve depolama haznesinde yüzey suyunun doğal yollarla arıtılması. Genellikle yumuşatma ve pH regülasyonu bu doğal prosesler sürecinde gerçekleşir.
- Hızlı kum filtresi veya bazı durumlarda döner elek filtreler ile mikrofiltrasyon
b: Kimyasalların eklenmesi
- Kalsiyum oksit ve sodyum hidroksit ile pH regülasyonu
- Askıdaki katı partiküllerin ve humik asidin giderimi için flokulasyon amacıyla FeCl3 Gerekli durumda ilave flokulant katkısı da ilave edilir. Floklar daha sonra lamelli seperatörlerde çöktürülerek giderilirler. Devamında floklar, çamur içerisinde konsantre edilir, partiküllerin güvenli şekilde giderimi ve çamur susuzlaştırma için pompalanır.
- Depolama haznesinde yumuşatma, doğal havalandırma veya sodyum hidroksit ile sertliğin düşürülmesi her zaman gerekli olmayabilir. Örnek olarak, doğal filtrasyon uygulanarak, yumuşatma doğal olarak gerçekleşir.
c: Doğal filtrasyon
- Kum yığınları üzerinden suyun doğal olarak filtrelenmesi ile saflaştırılması.
d: Dezenfeksiyon
- Sodyum hipoklorit veya ozon ile dezenfeksiyon. Genellikle ozonlama tercih edilir. Çünkü ozon, sadece bakteri ve virüsleri öldürmenin yanı sıra mikro-kirleticileri de parçalayarak tat ve koku özelliklerini de iyileştirir. Ozon, küçük kabarcıklar halinde suyun içerisine difüze olur ve mikro-organizmaların hücre duvarlarından içeri girer. Mikro-organizmaları, gelişmelerini engelleyerek veya solunum fonksiyonlarını kesintiye uğratarak öldürür. Bu proses süresince ozon şu reaksiyon ile tükenir. O3 → O2 + O
e: Hassas filtrasyon
- Kum (medya) filtrasyonu ile kalan bulanıklık ve zararlı bakteriler giderilir. Kum filtreler su ve hava ile her gün ters yıkanır.
- Aktif karbon filtreler ile kalan mikro kirleticilerin sebep olduğu kötü tat ve koku unsurları giderilir. Bu işlem, su akışının granül aktif karbon filtre katmanından geçirilmesi ile sağlanır. Filtre yatağının bloklaşmasını önlemek için düzenli ters yıkma gereklidir. Ayrıca her yıl aktif karbon filtrenin yeniden aktivasyonu yapılmalıdır.
f: Koruma ve depolama
- 0,3 mg/L sodyum hipoklorit ilavesi ile elde edilen kalitenin korunması sağlanabilir. Tüm firmalar/kurumlar içme suyunu klorlamaz. Daha sonra su kullanıcılara dağıtım pompaları ve boruları ile ulaştırılır.
- Depolamadan önce oksijen kaynağı ile havalandırma.
- Su, depolama haznelerinde saklanır.
Aşağıdaki temsili şemada içme suyu hazırlama prosesi gösterilmektedir. Noktalı oklar kimyasal ilavesini kırmızı oklar ise çıkarılan alınan akışları temsil etmektedir.