Hangi faktörler su kalitesini belirler?

Su kalitesi, içerdiği kirleticilerin miktarına, pH ve iletkenlik gibi fiziksel/kimyasal faktörlere, tuz ve besin miktarına bağlı olarak belirlenir. İnsanlar, atıklarını suya deşarj ettikçe ve çok çeşitli madde ve kontaminasyonu doğal olarak içeriğinde barındırmayan sulara ekledikçe, bu faktörlerden ciddi olarak etkilenirler.

Tuzlu su ve tatlı su arasındaki fark nedir?

Belli bir miktarı üzerinde tuz ihtiva eden suya, tuzlu su denir. Bu iletkenliğinin yüksek olduğu ve içiminde tadının tuzlu olduğu anlamındadır. Tuzlu su, içme suyu olarak kullanıma uygun değildir. Çünkü tuz, insan vücudundan suyu çeker. Tuzlu su içen insan, dehidrasyon riskine girer. Eğer deniz suyunu tüketmemiz gerekirse, ilk olarak tuzluluğunun giderilmesi gerekir. Tuzlu su, gezegenimizde okyanuslarda, akarsularda ve tuzlu su göllerinde bulunabilir. Dünya ‘nın %71 ‘i tuzlu su ile kaplıdır.

Tatlı su, çözünmüş tuz konsantrasyon oranının %1 ‘in altında olduğu sudur. İki tip tatlı su kaynağı mevcuttur. Göller gibi sabit tatlı su kaynakları ve nehirler gibi akan tatlı su kaynakları. Bu tatlı su kaynakları Dünyamızın ancak çok küçük bir oranını kaplar ve lokasyonları iklimden bağımsızdır. Dünyamızın sadece %1 ‘lik yüzeyi tatlı su kaynakları ile kaplı olup, bilinen balık cinslerinin %41 ‘i bu sularda yaşar. Tatlı su alanları genelde karaya yakındır. Bu nedenle sürekli bir organik madde, inorganik katkılar ve kirleticilerin riski altındadır.

Su kalitesi nasıl değerlendirilir?

Su kalitesini belirlemek için, akredite kurumlar numune alırlar ve laboratuvarda küçük bir miktar suyu analiz ederler. Laboratuvarlar bu numuneyi birçok faktör için test ederler ve su kalitesi standartlarını sağladıklarını kontrol ederler.

Bu faktörlerden biri koliform bakteri kolonisi sayısıdır. Bu içme suyu veya yüzme havuzu suyunun bir indikatörüdür. Belli başlı kirleticilerin veya maddelerin konsantrasyonu da diğer faktörler arasındadır.

Su kalitesi sertifikaları nelerdir?

İçme suyu veya yüzme havuzu suyu gibi belli amaç doğrultusunda kullanılan sular için, kullanıcılar güvenli olup olmadığını bilmek isterler. Bir su kalite sertifikası, akredite bir kurum tarafından verilen ve su kalitesine ait değerlendirmenin sonucunu belirten yazılı bir onay beyanıdır. Bu tip sertifikalar, kullanıcılara suyun yüzmek veya içmek için güvenli olduğunu gösterirler. Şişelenmiş sularda ise bu tip sertifikalar tedarikçi firma ismine düzenlenebilir.