Buhar Kazanında Blöf
Buhar kazanı işletimi esnasında, su, buhar eldesi için ısıtılır ve evapore edilir. Çözünmüş katılar, su fazında kalarak konsantrasyonu artar. Aynı zamanda, evaporasyon için suyun daha fazla enerji gerektirmesi, enerji sarfiyatını da arttırır. Kabuklaşmayı engellemek ve enerji sarfiyatını kontrol altında tutmak için, kazan içerisindeki su dışarı atılarak besi suyu ile yer değiştirilir. Bu işleme blöf adı verilir. Blöf işlemine, çözülmüş katı oranına, işletme şartlarına ve kazan tasarımına bağlı olarak karar verilir.
Buhar kazanı tasarımına bağlı olarak, blöf işlemi manuel veya otomatik yürütülmektedir. Genel olarak, endüstriyel sistemlerin genelinde her iki tip operasyon da mümkün olmalıdır. Manuel blöf ile su kalitesi limite yaklaştığında deşarj yapmak mümkün olur. Otomatik blöf ile ise kazandaki su kalitesi ayarlanır ve askıdaki katı seviyesi de kontrol edilir. Kazan suyu kalitesini kontrol etmek ve blöf ihtiyacını belirlemek için farklı parametreler ölçülerek kontrol edilir: Alkalinite, askıda katı seviyesi, klorür, silika vs..
Blöf Atık Suyunun Arıtımı
Buhar kazanı blöf atık suyunun özellikleri takviye suyundaki ön arıtma işlemine ve kazandaki konsantrasyon sayısına bağlıdır. Her durumda, blöf suyundaki sıcaklık, pH ve çözülmüş katı konsantrasyonu atık kanalına sevk edilmeden en azından kontrol edilmesi gerekli parametrelerdir. Özellikle su kıtlığının yaşandığı bölgelerde, blöf atık suyunu tekrar kullanmak gibi özel durumlarda söz konusu olabilir.
Blöf kontrolündeki tipik seçenekler şunlardır:
- Yüzey suyuna deşarj – Su kalitesi gereği uygulanmamalıdır
- Atık su arıtma tesisine deşarj – Ön arıtma gerektirebilir
- Arıtma ve geri kazanma – suyun geri kazanımı seçenekleri; suyun eldesinin zorluğu dahil geniş bir değerlendirme sonucuna bağlıdır
- Sıfır atık deşarjı (ZLD) – bu alternatif, blöfün ileri derecede arıtımı ile yeniden kullanımına veya sıvı atık hacmini minimize etme hatta elimine etme durumunu amaçlamaktadır.
Kazan blöfü, arıtımı zor bir akışkandır. Stabil bir işletme için, birkaç teknolojinin kombinasyonunu gerektirir. En verimli tekniklerden biri ters osmoz ‘dur. Ters osmoz membranları, çözülmüş iyonları ayırır ve yüksek kalite ürün suyu elde edilir. Ters osmoz önceki gerekli ön arıtma ise, filtrasyon, yumuşatma, pH regülasyonu ve/veya iyon değiştirme olabilir.
Blöf suyunun geri kazanılmasının faydaları şunlardır:
- Buhar kazanı bakım maliyetlerinin azaltılması
- Düşük korozyon ve arıza riski
- Şartlandırma kimyasalı kullanımından tasarruf
- Daha stabil su/buhar kalitesi
Genel su verimliliği arttırılarak, hemen hemen blöf suyunun tamamı geri kazanılabilmektedir.
SUAR, blöf suyu arıtımı ve geri kazanımı için geniş teknoloji ve strateji seçeneklerini değerlendirerek sürdürülebilir eksiksiz bir çözüm önerebilir. Dünya genelinde artan su ihtiyacı ve kıtlığında, çözümlerimiz kazan işletme ve su maliyetlerinizin azaltılmasında uygundur.
Avantajlarımız
- Su arıtma sistemleri ve spesifik ekipman ihtiyaçlarında, özel tasarım mühendislik çözümleri.
- Mühendislik tasarımı, imalat, otomasyon, montaj, bakım ve eğitimi içeren anahtar teslim çözümler.
- Efektif su arıtma prosesleri için en son teknolojiler.
- En iyi satış sonrası servis ve destek.
Buhar kazanı takviye su kalitesi (pH, TDS, oksijen) kazan basıncı ve ısıtıcı tipine bağlı olarak ayarlanmalıdır. Takviye suyu kalitesi aynı zamanda blöf suyu kalitesini de tayin eder.
SUAR, tüm su arıtma sistemi ekipmanları ve kimyasallarını tedarik etmektedir. Kimyasallar, kazan suyunu şartlandırır ve ısıtıcı, pompa gibi kazan ekipmanlarını korur.
SUAR, takviye suyunun ihtiyacı olan arıtma gereksinimi için tavsiyelerde bulunurken, buhar kazanı içindeki kütle denkliği hesaplamalarını enerji tasarrufu sağlayacak şekilde sağlayabilir.